Дієтичне харчування при гастриті

Дієтичне харчування при гастритіДієтичне харчування при гастриті - це страви нежирні, подрібнені, у вигляді пюре або на пару, що не дуже гарячі або холодні, прийом їжі - дробовий, частий, невеликими порціями в один і той же час.

Незважаючи на істотні обмеження, дієтичне харчування при гастриті збалансовано за складом «жири-білки-мікроелементи», різноманітно і повноцінно. Можна нежирні молочні продукти, вершкове масло, соняшникова, оливкова олія, крупи, вермішель, нежирна риба, пісне м'ясо, зелень, яйця некруто і омлет (не більше 2 на тиждень), овочі, компоти, киселі, відвар шипшини, підсушений білий пшеничний хліб.

Дієтичне харчування при гастриті з підвищеною кислотністю (стіл № 1)

Найбільш щадне для шлунка і організму в цілому:

{LikeAndRead}

  1. дозволені відварні, протерті, а також парові страви з мінімумом солі;
  2. незбиране молоко, нежирні вершки і сир;
  3. заборонені наваристі бульйони, смажені страви, алкоголь, спеції, сирі овочі;
  4. 6-разовий режим.

Наприклад:

  • Сніданок - протерта вівсяна (манна) каша на молоці або яйце некруто, чай, сирне суфле;
  • 2-й сніданок - галети з молоком;
  • Обід - протертий суп з вермішеллю (домашньою локшиною), картопляне пюре, відварене м'ясо (риба на пару), протертий компот або відвар шипшини;
  • Полудень - пудинг, склянку молока;
  • Вечеря - овочеве пюре без капусти, куряче філе (рибна котлета), чай.
  • Склянку теплого молока на ніч.

При загостренні хронічного гастриту вводиться постільний режим і «посилений» стіл: заборона на сіль, зниження калорійності, зменшення кількості їжі.

Дієтичне харчування при гастриті із зниженою кислотністю (стіл № 2)

Менш суворе меню: дозволяються смажені страви без панірування, сіль, але заборонені незбиране молоко, бобові, прянощі; 4-разовий режим.

  • Сніданок - омлет без кірки або яєчня-Глазунов, гречана каша (вермішель з сиром), кава з молоком, білий хліб з маслом;
  • 2-й сніданок - овочеве пюре, котлети без панірування, рисовий пудинг або сирна запіканка, яблучне суфле;
  • Обід - суп на легкому м'ясному (рибному, грибному, овочевому) бульйоні, вермішель з шніцелем, компот;
  • Вечеря - смажена картопля, риба без панірування, сирники, чай.

У щотижневий раціон можуть також входити: оселедець (несолона), паштет, варена ковбаса, відварна цвітна капуста, тушковані молоді кабачки і гарбуз, свіжі помідори, сметанні соуси, свіжі фрукти, варення, цукерки.

{/LikeAndRead}